Panelsamtal metoder för att uppnå samhällsförändring - historiskt och idag

24

AUG

Ta tillbaka framtiden, Malmö

Panelsamtal

På årets Overshootfestival i Folkets Park arrangerar vi bland annat detta panelsamtal!

Metoder för att uppnå samhällsförändring - historiskt och idag

Olika folkrörelser har historiskt sett behövt ta till oväntade och ibland olagliga metoder för att uppnå samhällsförändringar. De medborgerliga fri- och rättigheter som blev till på grund av denna kamp är något vi idag tar för givet. Suffragetter, medborgarrättsrörelser, aktivister, folkbildare och fackföreningar har kämpat för allas rättigheter, för mer frihet och jämlikhet.

Aktivister i dagens miljörättviserörelser använder olika politiska och retoriska metoder för att försöka rubba den grundläggande ojämlikheten i att de som släpper ut minst fossila bränslen drabbas först och mest. Bland de metoderna hittar vi till exempel civil olydnad, som att blockera vägar, entréer eller störa publika arrangemang med olika budskap. Det är metoder som ofta blir kritiserade i den allmänna opinionen.

Kan vi blicka tillbaka historiskt på de folkrörelser som använt liknande metoder som har lett till förändringar som vi idag tar för givna, kanske vi också kan känna solidaritet med dagens rörelser som kämpar för en hållbar och rättvis framtid? Detta ska vi utforska i detta samtal.

📆 lördag 24 augusti kl. 13.15-14 📍 Ridhuset, Folkets Park, Overshootfestivalen

Välkomna på ett panelsamtal och publicksnack med representanter från olika rättighetsrörelser!

Panelister

  • Olof Wallengren, Arbetarrörelsens Arkiv i Skåne
  • Cajsa Jönsson, Handelsanställdas förbund
  • Elvin Landaeus Csizmadia, Ta Tillbaka Framtiden

Samtalsledare är Petronella Olsson, socionom och genusvetare och aktiv inom olika rättviserörelser. Hennes senaste engagemang är inom BDS Sverige som syftar till att uppmärksamma och motverka den israeliska ockupationen av Palestina.

Arrangörer ABF Malmö, Arbetarrörelsens arkiv i Skåne, Ta Tillbaka Framtiden, Overshootfestivalen, Hållpunkt Malmö för klimaträttvisa

Läs mer om Overshootfestivalen och få tillgång till hela programmet här https//overshootfestivalen.se

Adress

Malmö Folkets Park
Södra parkgatan 27A
214 22 Malmö
Sweden

Källa: https://www.facebook.com/events/871212294846620/